Antalya Anlaşmalı Boşanma Dava Şartları

Medeni Kanunumuzda anlaşmalı boşanmadan bahsedilen madde olan 166/3 uyarınca kanun koyucu şartları şu şekilde belirlemiştir:

1) Evlilik en az bir yıl sürmüş olmalıdır.

*Evlilik bir yıldan az sürmüş olsa bile anlaşmalı boşanma konusunda emin olan taraflar başka boşanma sebeplerinden biri ile boşanma davasını açabilirler. Tarafların boşanma konusunda hemfikir olması dolayısıyla başka bir sebepten açılan boşanma davası da çok uzun sürmeyecektir

2) Eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi gerekmektedir.

3) Tarafların hakim tarafından bizzat dinlenmesi ve iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi gerekmektedir.

*Taraflar avukatları tarafından temsil edilseler bile eşlerin davaya bizzat katılması ve boşanma kararına dair iradelerini serbestçe hakime beyan etmeleri gerekmektedir.

4) Boşanmanın mali sonuçları ile varsa çocukların durumunun kararlaştırıldığı bir protokolün hakim tarafından onaylanması gerekmektedir.

*Bu şartta boşanmanın mali sonuçlarından kasıt tarafların olası boşanma sonrası ödeyecekleri tazminat ve nafaka gibi konulardır çocukların durumundan kasıt ise velayettir.

Bu konularda taraf iradelerini belirten “Anlaşmalı Boşanma Protokolü” hazırlanır ve hakim onayına sunulur hakim bu protokolde gerekli gördüğü hususlarda değişiklik yapma hakkına sahiptir çünkü özellikle çocuğun velayeti konusu kamu düzenindendir.

Bu değişiklikler taraflar tarafından da onaylanırsa ve bu şartların tamamı da oluştuysa evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır ve başka bir delile gerek kalmaksızın tarafların boşanmalarına karar verilir.

Eğer ki siz de Anlaşmalı Boşanmaya karar verdiyseniz Antalya Boşanma Avukatından hukuki destek alabilirsiniz.


Yol Tarifi